Kunstenaar houdt Voet bij Stuk in winkelcentrum van ‘t Harde (30-03-2021)

“Wat ik interessant vind, is de publieke ruimte”, zegt Miranda Blaak. “Die is voor iedereen. Hoe richt je dat samen in? Of is het aan de gemeente? Dat spanningsveld maakt het voor mij interessant.”

’T HARDE – Sinds enkele weken staat er een sokkel op het Centrumplein in ’t Harde. Dit voetstuk hoort bij de laatste fase van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, die Miranda volgt aan de Artez Hogeschool in Zwolle. “Dit project ‘Voet bij Stuk’ is onderdeel van mijn afstuderen”, legt de Hardenese uit. “Naar mijn idee is meer kunst op ’t Harde gewenst en daar ben ik niet de enige in. Kijk naar het Hardese reetje, dat heeft veel reacties opgeroepen. In 2018 heb ik het reetje, gemaakt door Olaf van Overbeek in het hertenkamp geplaatst. Het was een geschenk aan ’t Harde en het enige openbaar beeldend werk.”

Bronsttijd

“Op een gegeven moment was het verdwenen, Leo den Hoed kwam erachter dat het op de gemeentewerf stond”, vervolgt Miranda. “ Ik heb hem gerestaureerd, twee kalfjes gegeven, waarvan één steeds omgestoten werd door de hertenbok toen het bronsttijd was. Omwonenden belden met de gemeente dat hij weer omgevallen was. Die frustratie versus omarming van een kunstobject, dat vind ik mooi.”

‘Helaasheid’

Een kopie van het Hardese reetje heeft ook nog in een kraan van Sindorf gehangen. “Met humor wil ik kunst onder de aandacht brengen”, aldus Miranda. “Het moet iets doen met mensen. Als iets niet lukt, wil ik toch weer verder. Het is een soort ‘helaasheid’, daar wil ik mee spelen. ’t Harde wordt wel eens ‘slaapdorp’ genoemd, dat zie ik als een casus waarmee ik verder wil.”

Burgerinitiatief

En nu staat er dus een leeg voetstuk op het plein. “Met vergunning overigens”, zegt Miranda. “Op zo’n plek wil ik mensen erbij betrekken. Ik hoop dat mensen met ideeën komen, voorstellen hebben, zodat het van ons samen wordt en serieus genomen wordt. Als een burgerinitiatief. Het opgeheven Dorpscomité heeft gespaard voor een kunstobject in het centrum, misschien kunnen we dat gebruiken. Op de Blerck heb ik een workshop gegeven en de leerlingen uit groep 4 en 5 kwamen met ontzettend leuke ideeën. Kinderen hebben veel fantasie, puur en origineel.”

Ideeën zijn welkom

Op de website van Miranda Blaak is informatie te vinden over ‘Voet bij Stuk’; www.mirandablaak.nl “Mensen kunnen ook mailen (voetbijstuk@gmail.com)”

Kunstachtige bevalling op ‘t Harde (28-04-2020)

’T HARDE – Het hertenkamp aan de Munnikenweg in ’t Harde heeft er sinds zaterdag nieuwe inwoners bij: het Hardense Reetje is ‘bevallen’ van twee betonnen reekalfjes. Met deze kunstachtige geboortes vraagt kunstenares Miranda Blaak opnieuw aandacht voor de beperkte beeldende kunst in haar woonplaats. 

Blaak doet al ruim twee jaar onderzoek naar de openbare kunst in ’t Harde, omdat het dorp maar één openbaar kunstwerk rijk is (het Hardense Reetje, red.). Met verschillende kunst-initiatieven heeft ze geprobeerd de gemeente Elburg voor zich te winnen, zodat er meer ruimte is voor openbare kunst. 

“De gemeente heeft het plan om een openbaar beeldend werk op het centrumplein te plaatsen. Maar zolang het centrumplein nog in aanbouw is, doen ze niets. Aangezien dit om een meerjarenplan gaat, duurt het naar mijn mening te lang”, legt de ambitieuze Blaak bevlogen uit. 

Het Hardense Reetje was oorspronkelijk een schenking van de heer Wijers aan de inwoners van ’t Harde. Hij bood het aan uit liefde voor het dorp en uit dankbaarheid voor ondervonden genegenheid. 

Blaak voelt zich verantwoordelijk om dit verhaal een vervolg te geven. Daarom heeft ze niet alleen de roedel uitgebreid, maar de afgelopen weken ook onderhoud gepleegd aan het kunstwerk: zo heeft ze het schoongeboend, de oren gerestaureerd en het informatiebordje met goud ingelegde letters voorzien. 

Het Hardense Reetje zoekt het hogerop (20-05-2019)

’T HARDE – Veel passanten rond ’t Harde keken onlangs vreemd op: een betonnen hertje bungelde op bijna 60 meter hoogte langs de A28. Het ging om een replica van het kunstwerk Het Hardense Reetje, dat in één van de kranen werd opgehangen door Miranda Blaak. Met deze actie probeert de kunstenares meer aandacht te vragen voor de beeldende kunst in haar woonplaats. 

De ‘skyline’ van ’t Harde wordt al jaren gevormd door reusachtige kranen van het bedrijf Sindorf, die ver boven de wijde omtrek uittorenen. “Als het over ’t Harde gaat, dan zeggen mensen al snel: ‘dat is toch bij die kranen langs de snelweg?’ Deze zogenoemde skyline is beeldbepalend geworden voor mijn woonplaats”, legt Blaak uit. 

In tegenstelling tot de kranen, is de beeldende kunst op ’t Harde alles behalve iconisch voor het dorp. Blaak: “Het enige openbare beeldende kunstwerk dat mijn woonplaats rijk is, is het slechtonderhouden Hardense Reetje op het hertenkamp. De meeste inwoners kennen dit beeld niet en dat vind ik jammer, omdat het zoveel kan betekenen.”

Vanuit deze drijfveer ontstond vorig jaar het initiatief Een Kunstloos ’t Harde. Om de noodklok te luiden werd toen het Hardense Reetje ingepakt en klaargezet om afgevoerd te worden. Het doel hiervan was om zowel de gemeente als de inwoners hierover na te laten denken. Blaak vindt namelijk dat kunst van grotere waarde kan zijn: “Het kan context geven aan de lokale geschiedenis, maar ook de sociale interactie tussen de inwoners bevorderen.”

Als vervolg op Een Kunstloos ’t Harde besloot Blaak het letterlijk hogerop te zoeken. Een zelfgemaakte betonnen replica van het Hardense Reetje werd in één van de kolossale kranen gehesen. “Het origineel is namelijk gehouwen uit kalksteen en daardoor te kwetsbaar. Door het kunstwerk in de kraan te hangen is het even zichtbaar geweest en moésten mensen hier haast wel over praten.” 

De kunstenares overweegt het kunstwerk te doneren aan de Hardenezen, zodat deze bij het origineel in het hertenkamp kan staan. Ze hoopt hiermee niet alleen de roedel uit te breiden, maar ook het verhaal levend te houden. 

Over het Hardense Reetje:

Het Hardense reetje was oorspronkelijk een schenking van de heer Wijers aan de inwoners van ’t Harde. Hij bood het aan uit liefde voor het dorp en uit dankbaarheid voor ondervonden genegenheid. Het beeld heeft een tijd bij ’t Poshuis gestaan, maar was daar onveilig door vandalisme. Op een bepaald moment is het daardoor van ’t Harde naar Elburg verplaatst en verdwenen. De heer L. den Hoed vond het terug. Hij zorgde dat het werd gerenoveerd en werd herplaatst. Nu staat het Hardense reetje, heel toepasselijk, op het hertenkamp. 

‘Een kunstloos ’t Harde: dat willen we toch helemaal niet?’ (15-05-2018)

‘T HARDE – Hardenees Miranda Blaak maakt zich zorgen over de beeldende kunst op ’t Harde. Ze is daarom samen met haar medestudenten Sanne Schuitema en Lea Friedrich een initiatief gestart: Een Kunstloos ’t Harde. Met deze noodkreet wil het drietal de lokale politiek en inwoners wakker schudden. 

“Ik ben ronduit teleurgesteld in mijn eigen dorp en gemeente. Kunst is op verschillende manieren enorm belangrijk, maar het leeft amper op ’t Harde. Het enige openbare (beeldende) kunstwerk dat het dorp kent is het slechtonderhouden Hardense Reetje op het hertenkamp. Daar willen wij verandering in brengen”, vertelt Blaak. 

Kunst kan iets uitleggen over de lokale geschiedenis, maar heeft volgens de drie ook een andere taak. “Het bevordert de sociale interactie tussen de inwoners. Dat is belangrijk, omdat Hardenezen die samenhang juist missen. Uit het Dorpsplan 2017 van initiatiefgroep ‘t Harde Vooruit blijkt dat veel inwoners behoefte hebben aan meer verbondenheid. Daar kan de beeldende kunst aan bijdragen”, legt Friedrich uit.

Schuitema voegt daaraan toe: “kunst kan bovendien de economische activiteit en werkgelegenheid stimuleren, cultureel toerisme aanmoedigen en de identiteit van ‘t Harde verrijken. Kortom: er zijn genoeg motivaties om nu eindelijk iets te ondernemen. Wij zijn er van overtuigd dat ons initiatief hieraan bij zal dragen.” 

Noodklok

Vaak is een rigoureuze aanpak nodig om bewoners in beweging te krijgen. We hebben daarom het Hardense Reetje ingepakt en klaargezet om afgevoerd te worden”, legt Blaak uit. “Het doel is niet om ’t Harde met deze actie écht kunstloos te maken, maar om zowel de gemeente als de inwoners hierover na te laten denken”, vult Friedrich aan.

Massale oproep

“De gemeente Elburg spreekt uit kunst en cultuur belangrijk te vinden, maar laat het initiatief vooral liggen bij de vrijwilligers en kunstenaars zelf. We missen een concreet plan waardoor de beeldende kunst gestimuleerd wordt”, vertelt Blaak. De drie studenten Docent Beeldende Kunst & Vormgeving (ArtEZ, Zwolle) organiseren daarom een ontmoetingsavond. 

“We zullen tijdens deze bijeenkomst ons initiatief uitleggen. Ook zullen afgevaardigden van de lokale politiek spreken. Maar nog veel belangrijker: wij willen de inwoners van de gemeente Elburg oproepen om naar deze avond te komen. Het doel? Samen uitzoeken hoe we de beeldende kunst in het dorp een impuls kunnen geven”, legt Schuitema uit.

De ontmoetingsavond vindt plaats op woensdag 23 mei om 19:00 uur in Wijkontmoetingscentrum Jeanne d’Arc op ’t Harde. 

Sluit Menu